Obchodníci s kontrolórmi riešia kvalitu ovocia a zeleniny
Dátum: 15. apríla 2016
Dňa 14. apríla 2016 sa v Bratislave uskutočnilo špecializované školenie zamerané na kvalitu, stupne zrelosti, charakteristiky a skladovanie sezónneho ovocia a zeleniny predávaného v obchodných reťazcoch v období jar/leto. Jednalo sa prevažne o bobuľové a kôstkové ovocie, koreňovú zeleninu a špecificky aj špargľu a rebarboru. Podujatie zorganizovala Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) pre svojich členov, reťazce Billa, Kaufland, Lidl, Metro a Tesco.
„Moderný obchod chápe otázku kvality predávaných produktov, vrátane ovocia a zeleniny, ako zásadnú a preto možné nedostatky v tejto oblasti rieši ich predchádzaním. Odborné vzdelávanie špecialistov z jednotlivých obchodných reťazcov, zodpovedných za konkrétne úseky potravín, patrí medzi najúčinnejšie preventívne opatrenia, ktoré sa nám v minulosti už osvedčili,“ povedala ku konaniu podujatia Katarína Fašiangová, predsedníčka SAMO.
Odborné školenie sa opäť uskutočnilo v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR. Účastníci tak mali možnosť prediskutovať si s odborníkom problematiku posudzovania kvality jednotlivých druhov ovocia a zeleniny v súlade s normami a vymeniť si skúsenosti z každodennej praxe. „Oceňujem záujem obchodníkov o problematiku kvality predávaného čerstvého ovocia a zeleniny a verím, že informácie z nášho stretnutia sa premietnu i do praxe,“ povedal Ing. Juraj Vranka z odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu ŠVPS SR.
Uvedené špecializované školenie zamerané na sezónne ovocie a zeleninu, bolo ďalším zo série odborných podujatí, ktoré Slovenská aliancia moderného obchodu v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR organizuje pre svojich členov prakticky od svojho vzniku.